Riitta tekee koronatyötä eturivissä

Helsinkiläinen tehosairaanhoitaja Riitta Majala työskentelee tarvittaessa teho-osastolla, jossa hoidetaan koronapotilaita. Virus ei pelota, mutta on opettanut kuinka jokaisella on oma vastuu taudin ennaltaehkäisemiseksi. Myös omassa asuintalossa kannattaa olla aktiivinen toimija.

Työ on opettanut, kuinka vakavan ja arvaamattoman taudin kanssa olemme tekemisissä. Teho-osastolle tullessaan ihminen on usein ahdistunut jo pelkästään siitä, ettei pysty hengittämään kunnolla. Siinä tilassa hän vielä kohtaa hoitajat, jotka ovat puettuina kauttaaltaan ufo-olioiden näköisesti mittaviin suojavarusteisiin.

– Ensimmäinen tehtävämme on rauhoitella potilasta samalla kun häntä nukutetaan ja laitetaan hengitysputki, useita katetreja lääkkeitä ja nesteytyksiä varten sekä virtsakatetri ja myöhemmässä vaiheessa ulosteputki. Lisäksi tarvitaan nenämahaletku ravintoa varten, luettelee Riitta.

Keskimäärin potilas on teholla kolme viikkoa, pisimmillään viisi viikkoa. Tuona aikana potilasta joudutaan kaikkien edellä mainittujen letkujen kanssa kääntämään usein vatsamakuulle, jotta saadaan avattu keuhkorakkuloita. Jopa 12 tunnin makaaminen mahallaan rikkoo helposti ihon, vaikka painaumakohdat ovat hyvin suojattuja. 

– Iho-ongelmat ovat siinä vaiheessa pieni ongelma, jos vaihtoehtona on kuolema, toteaa Riitta.

 

Virus iskee nyt myös nuoriin

Suomessa on onneksi vältytty runsailta koronan aiheuttamilta kuolemilta. Riitta pitää sitä suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän onnistumisena. Asiassa on auttanut myös suomalaisten valveutunut suhtautuminen koronaan. On ymmärretty, että jokaisella on myös oma vastuu siitä, ettei tautia levitetä.

Riitta toivoo, että ihmiset jaksaisivat myös syksyllä jatkaa vastuullista toimintaansa. Se pelastaa ennen kaikkea ihmishenkiä, mutta säästäisi myös kustannuksia. Tehohoidon hinta on noin 2600 euroa vuorokaudessa, josta potilas joutuu itse maksamaan vain 50 euroa.

Tehohoidon jälkeen alkaa sitten varsinainen toipuminen, mikä sekin vie pahimmillaan viikkokausia.

– Teholta päästyäänkin potilaat ovat usein viikon melko sekaisin, sillä virus vaikuttaa jollain lailla aivoihin, kertoo Riitta.

Jos keväällä koronaan sairastui lähinnä yli 60-vuotiaita, syksyllä tauti on iskenyt nuorempiin ja jopa lapsiin. Kukaan ei siis ole suojassa virukselta ja toisaalta nuoremmat voivat levittää taudin vanhempiin, joille tauti voi olla kohtalokas. Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, ettei ole takeita siitä, että korona ei iskisi samaan ihmiseen uudelleen.

 

Oikeat suojaustoimet vievät pelon

Riittaa itseään virus ei kuitenkaan pelota, vaikka hän työskentelee pahimmassa viruspaikassa. Suojautumistoimet on töissä viety äärimmilleen ja vapaa-ajallaan hän on erittäin tarkka käsihygieniasta, noudattaa turvavälejä, ei matkustele ulkomailla ja käyttää maskia tarvittaessa esimerkiksi bussissa, jos turvavälejä ei voi noudattaa.

– Jos joku työkavereista sairastuisi, siitä nousisi huoli, mistä virus on tullut ja missä on tapahtunut kömmähdys. Ulkomailla hoitohenkilökuntaa on sairastanut, mutta en ihmettele sitä, sillä näkemistäni videoista on ollut todennettavissa, että virheitä on tehty niin maskien käytössä kuin käsihygienian osalta, toteaa Riitta.

Riitta kehuu suomalaista hoitoprotokollaa tehokkaaksi. Jokainen hoitaja ja lääkäri tietää oman paikkansa ja osaa toimia heti nopeasti. Tehohoidon viehätys piilee Riitan mielestä tiimityöskentelyn sujuvuudessa, työn haasteellisuudessa ja siinä, että jokainen päivä on erilainen.

– Tehohoitajan pitää ikään kuin aavistaa mitä on tulossa ja olla askeleen edellä. Se tietämys syntyy ja lisääntyy kokemuksen kautta. Työ on vähän kuin shakin pelaamista, perustelee Riitta motivaatiotaan työskennellä koronan etulinjassa.

 

Yhteinen toiminta tuo itsellekin etuja

Vapaa-ajallaan Riitta on nikkaroija ja harrastanut muun muassa miekkailua, joka vaatii täydellistä keskittymistä. Arjen huolet eivät silloin mahdu ajatuksiin. Riitta on mukana myös oman talonsa talotoimikunnassa. Hän asuu HEKAn talossa Haagassa ja on myös Vuokralaiset ry:n jäsen.

– Olen jakanut korona-tietoutta myös naapureille ja ehkä pystynyt vähän rauhoittelemaan pahimpia pelkoja. Hyvä käsihygienia on kaiken a ja o. Meillä asuu paljon vanhoja ihmisiä ja olen rohkaissut heitä myös liikkumaan omassa pihassa, jotta näkisivät ihmisiä, eivätkä jäisi yksin koteihinsa. Myös omaiset voisivat järjestää heille virikkeitä, sillä yksinäisyys voi olla hyvin ahdistava asia vanhukselle.

Iloa Riitan talon asukkaille tuo myös talon kivipuutarha, jossa voi viettää aikaa. Ulkoilmassa kohtaamiset ovat korona-aikaan turvallisempia kunhan muistaa sielläkin turvavälin noudattamisen.

Riitan talossa on korona-aikana tehostettu siivoamista, mutta Riitta on halunnut varmistaa turvallisuuden vielä siten, että pyyhkii itse rappukäytävän valokatkaisimet ja kaiteet desinfiointiaineella viikoittain.

– Teen tuota normaalioloissa muutenkin. Itse toimimalla pystyn varmistamaan oman etuni. Korona-ajasta toivon mukaan opitaan, kuinka pystytään välttämään myös normaalit influenssat ja muut virustaudit, toteaa Riitta.

Riitan vinkit koronan välttämiseen

Nämä vinkit ovat erityisen tärkeitä nyt korona-aikana, mutta Riitta muistuttaa, että näillä neuvoilla välttyy myös muilta viruksen aiheuttamilta flunssilta normaaliaikana.

  •  Pese kädet vedellä ja saippualla aina kun tarpeellista: ulkoa sisälle tullessa, vessassa käydessä tai käsiteltyäsi jotain pintaa, jonka epäilet altistuneen epäpuhtauksille.

  • Jos et voi pestä käsiä, käytä käsidesiä aina kun olet koskenut jotain epäpuhdasta.

  • Pidä turvavälit muihin ihmisiin aina, kun poistut kotoa.

  • Käytä maskia, jos et voi pitää turvavälejä.

  • Älä lähde kipeänä mihinkään äläkä vie kipeitä lapsia hoitoon tarhaan tai isovanhemmille.

  • Tee etätöitä aina kun mahdollista.

  • Älä matkusta lomilla ulkomaille.

  • Vaihda kotona käsipyyhe vessassa päivittäin.

  • Pyyhi kodin ovien kädensijat ja raanat desinfiointiaineella viikoittain.

  • Pyyhi rappukäytävän valokatkaisimet ja kaiteet desinfiointipyyhkeellä viikoittain.